Thursday, January 17, 2008

Telegram smrti




Pocetkom Prvog svetskog rata, od 26. jula 1914. do 16. oktobra 1915., Niš je bio ratna prestonica Srbije a u zgradi današnjeg Rektorata niškog univerziteta (Banovina) nalazilo se sediste Srpske vlade i Ministarstva inostranih dela. U utorak, 28. jula 1914. godine, ovde je stigla zvanicna objava rata Srbiji od Austrougarske, na nacin jedinstven u diplomatskim odnosima - putem telegrama. Potpisao ga je Berthold,. tadasnji ministar inostranih poslova Austrougarske, a stigao je u zgradu tacno u 12.30 sati. Primio ga je sekretar Ministarstva, Saimovic, koji ga je odmah odneo predsedniku Pasicu, smestenom u sali na prvom spratu, iznad ulaza. Tekst telegrama, koji je inace bio na francuskom jeziku, glasi: "Kraljevska vlada Srbije nije na zadovoljavajuci nacin odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914. koju joj je predao austrijski poslanik u Beogradu. Zato Carsko - Kraljevska vlada nalazi da je prinudjena da se osloni na silu oruzja, radi ocuvanja svojih prava i interesa. Autsrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom."

Književnik Ivo Ćipiko koji je 28. jula 1914 u 13 časova bio u hotelu "Orijent", piše da je toga dana "ručao u bašti hotela. Pri drugom stolu do mene ručali su ministri i diplomate. Neko sa tog stola usred ručka kaža: Pašić je dobio ovog časa depešu kojom Auastro-Ugarska objavljuje Srbiji rat….Po ručku diže se Pašić, miran, naoko bezbrižan. Ali, ipak učinilo mi se, kad sam ga pogledao, da njegove povučene oči izražavaju nešto neobično, što se tog časa dogodilo. Na ulici, ispred hotela, Pašić izvadi iz džepa jednu depešu i pokaza je francuskom ministru. To je bila depeša objave rata".

O tome kada je i gde Nikola Pašić primio austrougarski telegram svedoči i tadašnji ruski ambasador Vasilij Nikolajevič Štrandman u svojim "Balkanskim uspomenama". " Oko jedan popodne pošli smo u kafanu "Evropa" (?), gde se za ručak okupljao diplomatski kor i ministri. Vreme je bilo divno i diplomate su se smestile napolju za velikim zasebnim stolom. Pored mene je seo nemački poslanik baron Grizinger, koji je nastavljao da tvrdi kako nema nikakve instrukcije iz Berlina. Polušapatom mi je objasnio da se ćutanje Berlina može protumačiti kao dobar predznak u korist očuvanja mira. Pašić, sa suprugom Đurđinom i kćerima Darom i Pavom, sedeo je za zasebnim stočićem, skoro se dodirujući sa nama. Oko dva sata, kroz kapiju restoranske bašte prema kojoj sam sedeo licem, ušao je poštar i, pošto je prišao Pašiću, izvadio je iz torbe telegram. Pašić ga je uzeo, pročitao sadržaj, prekrstio se i pružio ga meni. U telegramu je grof Berthold javljao iz Beča da je "austrougarska vlada, nedobivši odgovor od Srbije na svoju notu od 23. jula, prinuđena da štiti svoje interese i od sada se nalazi u ratnom stanju sa Srbijom". Ne govoreći susedima ni reči, vratio sam telegram Pašiću i pošao i Čahotinov stan da bez odlaganja pošaljem telegram svom ministru".

Blogged with Flock

No comments: